söndag 5 juli 2009

Att konstatera dödsfall

Det är en viktig och ofta svår uppgift att "konstatera dödsfall" medan att konstatera att någon är död nästan alltid är lätt.

Men är det så lätt egentligen att veta att någon är död?
När jag först kom till Örkelljunga 1970 var det mer än en patient som bad mig att jag skulle skära upp en åder om jag fann honom död. Det var minnen från koleran på 1800-talet som levde kvar, för en kolerasjuk kunde förlora vätska så hastigt att man svimmade och togs för död, skendöd. På 1900 talet har det hänt att någon som tagit stora doser av lugnande mediciner och lagt sig att sova utomhus kommit in nedkyld till sjukhus och dödförklarats men sen tinat upp strax före obduktionen. Men extrema undantag hindrar inte att vem som helst efter någon tid kan se att någon är död.

Att konstaterat ett dödsfall är namnet på en mycket viktig och svår uppgift, som bara kan utföras av läkare. Eller kanske mer exakt ingen är juridiskt död förrän en läkare skrivit dödsbevis. För numera är det vanligt att man kan delegera konstaterandet vid förväntade dödsfall till en sjuksköterska men fortfarande är det bara en läkare som kan fylla i dödsbeviset. Vid förväntade dödsfall behöver doktorn inte själv undersöka den döda kroppen, det är skillnaden.

I samband med konstaterandet skall den döde märkas med namnlapp vilket kan göras av sköterska vid förväntade dödsfall. Explosiva inplantat (pacemaker, defibrillatorer, insulininfusionspumpar, nervstimulatorer) skall tas bort, också läkarens ansvar. Doktorn skall ta ställning till om han skall kontakta polis. Han måste alltså vid ej förväntat dödsfall prata med de närvarande anhöriga om vad de vet om dödsfallet och göra en tillräckligt noggrann undersökning för att utesluta brott. Men även om det framkommer av de anhöriga att vården inte gått rätt till, att dödsfallet egentligen inte kan förklaras av sjukhistorien eller om det oklart vem den döde är skall dödsbeviset lämnas till polis med de uppgifter som läkaren känt till.

Om den konstaterande doktorn inte själv vårdat den döde före döden, är det hans uppgift att hitta behandlande läkare som skall skriva dödsorsaksintyg. Han skall meddela denne dödsfallet och alla viktiga upplysningar från den första undersökningen. Akutläkare tar ofta inte sitt ansvar här utan litar på att sekreterare och annan hjälppersonal skall hitta rätt doktor. Man tror kanske att det man dikterat i en akutjournal på något magiskt sätt kommer vidare till rätt doktor.


Inga kommentarer: