söndag 21 juni 2009

Från hjärndöd till hedersdoktor

En speciell patient som vistades ett år på intensivvårdsavdelningen vid Malmös infektionsklinik var den katolska prästen Tryggve Lundén som sommaren 1964 cyklade omkull på Bornholm. Han får huvudet mot en sten och får en allvarlig skallskada. Han överfördes ganska snart till intensivvård i Malmö. Jag träffade honom aldrig för det ingick inte i mina uppgifter att gå rond på avdelningen utan jag kom dit om jag var jour och det kom in en ny patient eller det hände något akut.

Tryggve var mycket dålig när han överfördes från Bornholm och överläkaren bestämde snabbt att Tryggve inte skulle få intensivvård, inte ens normal vård utan bara en minimal vård som inte ens omfattade sjukgymnastik. Han var för allvarligt hjärnskadad för att ha nytta av någon behandling. En församlingsmedlem, Gunnel Nyström, protesterade men förgäves. Men hon besökte honom dagligen och försökte så gott hon kunde att röra hans armar och ben.

När överläkaren var på semester året efter lyckades hon med hjälp av en läkarvän få patienten överförd till Lunds universitetssjukhus. Först till rehabiliteringskliniken, så småningom blev han undersökt hos neurokirurgen Kai Nielsen i Lund 20 månader efter olyckan. Luftskalleundersökningen visade att patienten efter olyckan fått en blödning i hjärnan (förmodligen ett subduralhematom?) som växt och så småningom pressat ner hjärnan och givit en hjärnstamsskada. Blödningen skulle opereras bort och patienten skulle få inopererad en permanent shunt kopplad till härtat som skulle pumpa bort hjärnans övertryck.

Han fick sjukgymnastik men förblev rullstolsbunden hela livet, inte på grund av förlamning utan för att han legat så stel att bindväven krympt och inte gick att sträcka.
Katolska biskopsämbetet protesterade mot att patienten hade överförts till Lund genom en kvinnas intriger och motarbetade alla försök att få honom rehabiliterad. Tryggve beslöt då att lämna sin prästtjänst och den katolska kyrkan och i stället gifta sig med den kvinna som räddat honom.

Psykiatriprofessorn Eberhard Nyman protesterade till dåvarande medicinalstyrelsen. Tryggve Lundén är uppenbart inte tillräknelig och äktenskapet borde förbjudas, skrev han. Nyman hade träffat patienten några minuter en enda gång.
Men patienten blir gift. Redan före olyckan var patienten en framstående svensk medeltidsforskare och nu när han har tillfrisknat fortsätter han sina forskningar. Åtta år efter olyckan blir han hedersdoktor vid Lunds universitet.
Hans fru Gunnel Lundén har skrivit en bok om sin make, den heter Tryggve med förord av Sven Stolpe-ISBN: 91-7580-037-3. Boken ger en fruktansvärd bild av hur läkare och präster kan tappa all besinning för att förfölja en avfälling. Inkvisition och häxförföljelse på 60 talet i Sverige.
Ur förordet citerar jag: Den bristande och ansvarslösa skötsel han får uppleva i sitt hjälplösa tillstånd på ett visst svenskt sjukhus och dess apatiskt initiativlösa läkare är en skandal som borde föranleda åtgärder. - - - X - - - Men vid hans sida står en kvinna - till yrket sångerska - som förfärad upptäcker vanvården och gör sitt yttersta för att häva den genom egna modiga ingripanden. Hon är också katolik; följaktligen uppstår en flora av kränkande rykten om en katolik av kvinnokön som ständigt söker upp, vårdar, fysiskt och andligt stöder en katolsk präst, som ju måste vara ogift. - - - X
Tryggve Lundén dog 1992 vid 75 års ålder. Han var 47 år när han cyklade omkull. Strax innan han dog gjordes det ett TV program om honom som visades i SVT 2 1990 och 1992.


Inga kommentarer: