måndag 15 juni 2009

Om biverkningar av mediciner

Farfar blir förgiftad.
Under kursen fick vi träffa en gammal man, som hade flera sjukdomar och gick runt till olika läkare. Han fick nya preparat av varje doktor. Han fick Hypertonal för sitt blodtryck av hjärtläkaren. Han fick Veryl för sin mage. Han tog Pentymal till natten för att sova. Och flera andra. Men alla dessa olika mediciner innehöll som verksam substans ett barbiturat, den tidens lugnande medicin som Stesolid senare.

Ett barnbarn flyttade in till sin farfar och hon resonerade att det var meningslöst att farfar gick till läkare men inte tog de tabletter han hade ordinerats. Hon såg till att farfar tog sin mediciner varje dag och tre veckor efter att barnbarnet flyttat in hamnade farfar akut på sjukhus med barbituratförgiftning.

1958 fanns det ingen stor medvetenhet hos läkarna om biverkningar. Digitalis skrevs ut flitigt och betraktades som ofarligt.

Det skulle dröja till november 1961 innan läkarkåren vaknade upp och blev varse att läkemedel kunde ha många farliga och okända biverkningar. http://sv.wikipedia.org/wiki/Neurosedynskador_i_Sverige, Det tyska företaget Grünenthal som tillverkade neurosedyn stoppade försäljningen 26 november 1961, trots att de i flera veckor innan blivit upplysta om att det fanns anledning att tro att medlet gav farliga bivrkningar. Skamligt nog skulle det dröja tills 15 december innan Astra drog in preparatet och information hade bara gått ut till läkarna om att preparatet inte skulle erbjudas gravida kvinnor men inte till allmänheten. http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?ProgramID=2519&Artikel=814798.

Just när detta skrivs i juli 2009 skriver Sydsvenskan om: Mirakeltant tar igen förlorade år. Gulli Johansson vaknar plötsligt en dag upp ur sin demensliknande dvala som varat i elva år. Hon led inte alls av demens utan det rörde sig om en biverkan till en epilepsimedicin. Sedan hon vaknat upp har hon gått på teater, opera och cirkus och läst över 100 böcker. Och rest till Gotland och Marstrand berättar tidningen.

2009 är det inte ovanligt att äldre patienter får mer än tio olika mediciner dagligen. En patient med diabetes kanske får två mediciner för sin grundsjukdom men följdsjukdomar är ofta hypertoni som kräver kanske tre sorters tabletter, för högt kolesterolvärde en tablett, samt kärlkramp med ytterligare tre sorter. Det blir nio bara som grundmedicinering men patienten behöver också värktabletter och sömntabletter vid behov och kanske annat.

10 olika mediciner kan ge upphov till 45 olika interaktioner parvis mellan de olika substanserna. Två mediciner kan nämligen störa varandra och tillsammans ge allvarliga biverkningar som fallet Gulli Johansson så dramatiskt visar. Dessutom finns möjligheten att farliga resultat inte uppstår förrän mer än två mediciner interagerar.

De flesta läkare i dag har har ingen hjälp av sina dataprogram för att hålla reda på alla dessa interaktioner och måste gå igenom möjligheterna genom att titta i Fass. 45 kontroller gör man inte på en kvart!

För varje krona som vi betalar för mediciner måste man betala 1 krona för att ta hand om biverkningarna, skriver socialstyrelsen.


Inga kommentarer: